Succesvol leren

Zit je in het middelbaar of doe je hogere studies (hogeschool of universiteit) en lukt het leren je niet?

 

“Slim” zijn, of cognitief getalenteerd zijn, betekent misschien wel dat je anders denkt dan de gemiddelde leerling, of sneller denkt en sneller verbanden legt, misschien wel veel weet en veel onthoudt maar betekent niet dat je daarom zomaar goede toetsen en examens kan afleggen.

 

 

Leren is zoveel meer…leren vraagt een inspanning en kost tijd, ook als je een knap stel hersenen hebt. Het is een proces van vallen, uitproberen en weer opstaan. Leren is een vaardigheid die moet ontwikkeld worden, net zoals je hebt leren fietsen of zwemmen. Het is écht wel de moeite om dit onder de knie te krijgen want hoe beter je dit kan, hoe leuker leren wordt.

 

 

 

 


Traject

In dit traject zoeken we uit wat je belemmeringen zijn en hoe je die kan omdraaien in succesvol leren.

 

  • Je krijgt inzicht in je leerproces: je talenten én je valkuilen.
  • Je krijgt inzicht in je executieve functies (plannen, organiseren, timemanagement, concentratie): waar ben ik goed in, waar moet ik nog in groeien.
  • Je krijgt inzicht in leerstrategieën die effectief zijn.
  • We oefenen rond mindset (de manier waarop je over je leren denkt).
  • We bekijken je faalangst en leren hoe je daarmee kan omgaan.
  • We zoeken hoe je je motivatie (voor school, voor bepaalde vakken) kan verhogen.

Dit traject is niet het traditionele "leren leren" pakket. Dit traject is wel de zoektocht van jou naar welke belemmeringen jou parten spelen bij het leren en hoe je die kan omdraaien. We zoeken samen uit wat werkt voor jou en stimuleren je om stappen te zetten zodat je zelfvertrouwen groeit, je voldoening stijgt, je stress daalt en je kan genieten van leren!

 

 


Praktisch

Elk traject start met een intakegesprek waarbij we jou en je ouders (afhankelijk van jou en van je leeftijd) uitnodigen om je verhaal te vertellen. Daarbij luisteren we naar hoe je ontwikkeling tot nu toe gelopen is en waar het moeizaam beginnen lopen is. We luisteren naar jullie behoeftes, hoe de situatie thuis is en op school, hoe je je voelt,...
Als een succesvol leren traject opgestart wordt, combineren we dat graag met oudercoaching (weerom afhankelijk van jou en je leeftijd) zodat we groei kunnen nastreven bij jou en je thuisomgeving.
Als het juiste traject op school (nog) niet uitgestippeld werd, stellen we (soms) voor om samen een schoolgesprek te plannen waarbij we horen wat goed lukt op school en wat niet, welk traject bepaald werd en geven we advies om het traject te verfijnen en doen we suggesties naar verdere opvolging zodat we samen een team vormen ter ondersteuning van jou.